torstai 30. tammikuuta 2014

NameDROPPIng ja huuhaavalheen lyhyet jäljet

Veljekset Mikko ja Marko Vapaa ovat perustaneet Droppi Veripalvelu Oy:n, joka tekee ns. koneellista kuivaverianalyysiä.  Menetelmässä on kyse siitä, että ihmisen verinäytteet kuivataan ja niille tehdään koneellisesti jonkinlainen värianalyysi, jossa veren "punaisuus" (ynnä muita piirteitä) mitataan.  Droppi väittää, että tämä "punaisuus" on suoraan yhteydessä veren laskon eli senkan kautta veren "terveyteen".

Kuten yleensä tämänkaltaisissa menetelmissä, tutkittua tietoa asiasta ei juurikaan ole ja lisäksi menetelmä vetelee vapaalla kädellä suoria linjoja yhden parametrin ("punaisuus" -> lasko) ja veren "terveyden" välille.  Eikä asia jää tähän, vaan kun katselette Dropin etusivua tarkemmin, niin näistä kuivatuista veripisaroistahan voi diagnosoida vaikka mitä!  Tosin monissa yhteyksissä terveydenhuollon oikeat ammattilaiset ovat todenneet, että suurin osa väitetyistä verestä löytyneistä "taudeista" on pelkkiä näytteiden käsittelyvirheitä.

Kesällä 2013 kuului Dropin suunnalta kummia: veljeksistä toinen, Mikko, oli lanseerannut kuivaverianalyysiin pohjautuvan syntien eräpäiväteorian ja sen pohjalta oikein Syntimittarinkin!  Luonnollisesti uutta nettisivua pukkasi - eikä yhteyksiä Droppiin edes yritetä peitellä.  Asiasta raportoi ensimmäisten joukossa skeptikko Juha Leinivaara Paholaisen Asianajaja -blogissaan, ja Skepsis Ry:n Facebook-ryhmässä siitä on keskusteltu pitkin talvea.

Asia pompsahti suuren yleisön tietoisuuteen tarmokkaasti tammikuussa 2013, kun kävi ilmi, että Lapin ELY-keskus oli myöntänyt vuonna 2012 koneelliselle kuivaverianalyysille 22500 euroa tukea Euroopan Aluekehitysrahastosta.  Soppa oli valmis.

Luulisi, että tämänkaltaisen negatiivisen julkisuuden jälkeen veljekset vetäytyisivät nuolemaan haavojaan ja vahvistamaan verkostomarkkinoinnille pohjautuvaa yritysideaansa - no, vaikkapa tutkimusfaktoilla, jotka tukisivat itse menetelmää.

Niin luulisi.  Mutta sen sijaan veljekset tulivat 29.1.2014 mukaan Skepsis Ry:n Facebook-ryhmässä aiheesta käytyyn keskusteluun kuin mitään ei olisi tapahtunut.  Samat vanhat argumentit, ja Syntimittaristakin puhuttiin kuin olisi kyse jostain ihan tieteellisestä keksinnöstä.  Nyt mukaan tuli myös mm. koskettamalla tehtävää ja kaukoparannusta harrastavan Suomen Energiahoitajat Oy:n puheenjohtaja, Kuopiossa vaikuttava Nino Tuovinen.  Nino pudotti yhdessä keskustelun vaiheessa 30.1. kunnon pommin, joka kiinnitti heti huomioni:

Voin kertoa sellaisen asian, että jopa Markku Myllykangas oli kiinnostunut tästä koneellisesta verianalyysista.  Markku oli raamattu hommia vastaan, joten syntimittari ei häneen uppoa.  Markun kommentit oli, että verestä voidaan löytää vielä paljon piirteitä/asioita, joita ei vielä tunneta.

Professori Markku Myllykangas on suomalainen terveyssosiologian dosentti, joka työskentelee Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen yksikössä.  Myllykangas on tunnettu myös lukuisista kirjoituksistaan, joissa hän suomii ankarasti uskomushoitoja.  Myllykangas on hyökännyt kirjoituksissaan mm. terveydenhuoltoväen ja lääkäriasemien harjoittamia uskomushoitoja vastaan.  Tätä taustaa vasten minun oli vaikea uskoa, että Tuovisen vihjailuissa Myllykosken koneellista verianalyysiä kohtaan osoittamasta kiinnostuksesta olisi mitään perää - ainakaan heidän asialleen positiivisessa mielessä.  Huuhaan eräs tunnusmerkki onkin juuri name dropping, tunnettujen tiedemiesten ja vaikuttajien nimien "pudottelu" ja vihjailu siihen suuntaan, että nämä kyseiset henkilötkin ovat tästä menetelmästä X kiinnostuneita.  Usein ko. henkilöt ovat autuaan tietämättömiä heidän nimiensä käytöstä kaikenlaisen huuhaan markkinoinnissa.

Esitin Tuoviselle epäilyni Myllykankaan "kiinnostuksesta" ja lupasin ottavani Myllykankaaseen itse yhteyttä selvittääkseni, miten asia oikeasti meni.  Nino lupasi pyydettäessä oikein antaa minulle Myllykankaan puhelinnumeronkin, joka kuulemma on hänen pikavalinnoissaan (hänen yhteystietonsa löytyvät Itä-Suomen yliopiston nettisivuilta).  Pyysi vielä lähettämään terveisiäkin.

Lähetin 30.1. Myllykankaalle sähköpostia, jossa kerroin Tuovisen tarinan.  Myllykankaan vastaus tuli nopeasti ja esitän tässä siitä referaatin (Myllykankaan luvalla):

hyvä, että otit yhteyttä. 
olen tuntenut Nino Tuovisen parin vuoden ajan, siitä lähtien, kun olin koekaniinina, kun nämä "energiahoitajat" yrittivät panna selkäni kuntoon.  pyysivät koekaniiniksi, koska olin julkisesti leimannut heidän terapiansa pelkäksi ilveilyksi. 
no, selkäni ei tullut kuntoon tietenkään, kuten ei Veijo Saanon korvavaivakaan (oltiin siis molemmat testattavina). 
siitä lähtinen Nino soitteli minulle jatkuvasti vajaan vuoden ajan, nyt on ollut pitkään hiljaista, ehkä puolisen vuotta, kun en suostunut olemaan missään tekemisissä heidän "tutkimustensa" kanssa, heidän menetelmänsähän jopa kaukoparantaa vaivan kuin vaivan, eli on roisia roskaa, joka ei tutkimalla muuksi muutu. 
olen sen jälkeen useassa yhteydessä tuonut julki, että energiahoito on törkeää rahastusta, puoskarointia, ja olen sanonut sen suoraan myös Ninolle. 
mutta Nino on jännä tyyppi, kaikki antamani kritiikki ja tölväisyt eivät miestä masenna.
mitä kuivaverianalyysiin tulee, niin Nino mainosti minulle viime vuonna Kuopiossa järjestettyä yleisötilaisuutta, jossa nuo veljekset esittelivät tuotettaan, mukana myös Nino, ajattelin, että siitä voisi saada hyvää aineistoa johonkin kolumniin, jossa taas höykyttäisin puoskareita.
menin yhden kaverin kanssa tilaisuuteen (olin järkännyt tilaisuuteen mukaani myös yhden toimittajan, mutta hän ei päässyt paikalle), mutta en kestänyt kovin pitkään,
kun joka kalvon alareunassa oli joku raamatunlause ja koko juttu oli muutenkin niin paksua skeidaa kuin olla saattaa, heitin muutaman kommentin "syntimittarista" ja lähdin lätkimään.
  
... 
"kommenttini" (viitaten Ninon väittämään "Markun mielestä verestä voidaan löytää vielä paljon piirteitä...") on Ninon keksintöä, en ole ikimaailmassa lausunut moista.

Eli suoraan sanottuna: hevonpaska paljastui tälläkin kertaa siksi itsekseen, hevonpaskaksi.  Sitä en ymmärrä, miksi Vapaan veljekset ja Tuovinen jatkuvasti jaksavat roikkua Skepsis Ry:n Facebook-sivulla keskustelemassa "hoidoistaan", koska en voisi kuvitella puoskaroinnille mitään epähedelmällisempää maaperää kuin Suomen skeptikkojen seuran nettipalsta.  Ehkä kaverit ovat vain kerta kaikkiaan niin hurahtaneet omien "hoitojensa" erinomaisuuteen, että kaikki kritiikki valuu heistä kuin vesi hanhen selästä.  Mutta tulipa ammuttua alas tämäkin name dropping -yritys.

5 kommenttia:

 1. Tarkennuksena tännekin, jotta pysyy faktat kohillaan eli Myllykangas kuunteli esitystämme puolisen tuntia ja yritti saada kaveriansa mukaan lähtemään pois, mutta lopulta joutui vain itse poistumaan salista jotain mumisten. Myllykangas ei ole myöskään tietojeni mukaan maininnut sanallakaan Dropista kolumneissaan tuota tilaisuutta ennen tai sen jälkeen tähän päivään mennessä. Jos Dropin luoma kuivaveripalvelu olisi Myllykankaalle täyttä puoskarointia olisi häneltä odottanut edes jonkinlaista tekstinpätkää aiheesta kolumneihinsa. Mutta eipä ole vielä näkynyt. t. Marko Vapa / Droppi Veripalvelu Oy

  VastaaPoista
 2. Eli jokainen, joka ei erikseen julkisesti ilmoita pitävänsä menetelmäänne hevonpaskana uskoo siihen? Hienot kriteerit, hermanni.

  VastaaPoista
 3. Teen tämän nyt kertalinttuulla selväksi puoskaroiville energiapelleille ja verenimijöille. Nino Tuovisen kumppaneineen harrastama energiaterapia on törkeää voodooilveilyä. Yhtä roisia roskaa, iljettävää hokkus pokkus -huijausta ovat Droppin syntimittarit kuivaveritestauksineen. t: markku myllykangas

  VastaaPoista
 4. Hienoa Markku, että sait viimein kommentin puristettua itsestäsi ulos! Et siis tunne kuivaveren fysiologiaa. Kannattaa sinunkin perehtyä kuivaveren käyttäytymisestä ja sen yhteydestä mm. laskoon tehtyihin tutkimuksiin. Lähdeluettelo löytyy Dropperin sivuilta: www.dropper.fi/tutkimus

  VastaaPoista
 5. Meno aika levotonta. Ehkä pitäisi vain antaa olla ja luottaa kadunmiesten hevonpaska tutkaan. Kaikki annettu huomio näyttää nyt vain ruokkivan harhaa.

  VastaaPoista