torstai 19. heinäkuuta 2012

Oikeansuuntaista kehitystä

Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että tuoreimman tutkimuksen mukaan kirkkohäiden suosio on romahtanut entisestään.  Tänä vuonna Helsingissä vihityistä jo 57 prosenttia on halunnut siviilivihkimyksen, ja yli puolet vihityistä myös Espoossa ja Vantaalla.  Myös kirkkoon kuuluvista yhä suurempi osa ei halua lapselleen kirkollista kastetta.

Kirkon tutkimuskeskus on tehnyt asiasta ja sen seurauksista kiperää (ja varmasti myös kipeää) analyysiä: perinteisestihän ylivoimaisesti suurin osa kirkkoon kuuluvista on kertonut pääsyyksi tärkeät ihmisen elämään liittyvät juhlat: kasteen, konfirmaation, häät ja hautajaiset.  Sen sijaan kirkon opillista puolta kohtaan kiinnostus on ollut vuosi vuodelta vähenevää.  Nyt jos myös kirkollisten toimitusten suosio on romahtamassa, ennustaa Kirkon tutkimuskeskus kiihtyvää eroamisbuumia.

Kehitys on mielestäni oikeansuuntainen, ja ainoa looginen päätös sille on, että evankelilaisluterilaisen kirkon kansankirkkoasema ja sen myötä myös älytön historiallinen jäänne, verotusoikeus, lopun viimeksi lakkautetaan.

1 kommentti:

  1. Lisäisin vielä pinon päälle sen ongelman, että kirkkokaan ei saa kiinni tuosta opillisesta puolesta. Ei löydy selkeää linjaa naispappeuteen eikä homoavioliittoihin, vaikka juuri tuollaisten peruskysymysten kohdalla olisi hyvä tilaisuus lyödä selkeä mielipide pöytään ja antaa ihmisten tehdä päätöksensä kirkkoon kuulumisesta tai kuulumattomuudesta.

    ...

    Luin tuon jälkimmäisen virkkeen uudelleen ja tajusin, että niitä päätöksiähän kirkko eniten pelkää. Koko lafkahan menisi nurin, jos jokaisen pitäisi itse liittyä kirkon jäseneksi. Merkit ovat olleet ilmassa jo aikansa, eiköhän valtio ja kirkko eroteta toisistaan lähitulevaisuudessa.

    VastaaPoista